ile kawy w kawie?

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w praktycznych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film