Krakow Restaurant italian Cuisine

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne włoskie potrawy

Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. bianca Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, focaccia, piada i liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film