Meandry kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia lokalna uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiÅ‚a autentycznÄ… mieszaninÄ™ kulturowÄ…. Obecne byÅ‚y w niej w zwiÄ…zku z tym różnorodne obyczaje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w zwiÄ…zku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraiÅ„skiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić siÄ™ swoimi specjaÅ‚ami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym sÅ‚ynie ziemia podlaska, co innego zaserwujÄ… nam wtedy, kiedy pojawimy siÄ™ na ÅšlÄ…sku. Wskazać wolno również te dania, jakie banalne sÄ… dla caÅ‚ej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podwalinę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie sÄ… szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest przede wszystkim to, że najistotniejszym i w najwyższym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczywistości wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści akcentują, że jest rozkoszna oraz sycąca.