Ówczesna kuchnia nadal żyje
|Każda kuchnia charakteryzuje siÄ™ wÅ‚asnymi obyczajami, zwyczajami i czynnoÅ›ciami, które wykonuje siÄ™ z najwiÄ™kszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna siÄ™ na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skÄ…pa oraz Å‚atwa. Znacznej wiÄ™kszoÅ›ci z nas jednoczy siÄ™ jedynie z pierogami (które sÄ… bardzo cenione na caÅ‚ym globie), schaboszczakom, mizeriÄ… i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje siÄ™ za lokalne, zwÅ‚aszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych sÄ… one łączone na ogół z PolskÄ…. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… gruntownie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stoÅ‚ach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostatecznoÅ›ci to tylko jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez caÅ‚e życie wypróbowali setki przeróżnych daÅ„, charakterystycznych dla różnych części Europy lub Å›wiata. Skoncentrujmy siÄ™ jednakże po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz skÅ‚adniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak naprawdÄ™ niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li techniki jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film