prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie
|Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednak też przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiÄ™kniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycjÄ™ polskich miast – nie da siÄ™ kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica MaÅ‚opolski to nie jedynie Wawel i piÄ™kne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich sÅ‚ynie Kraków. Wielu podróżników zdaje siÄ™ zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, szczególnie, gdy gra toczy siÄ™ o dania i regionalne produkty.
prawdziwa włoska pizza w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez renomowanych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyÅ›mienitych regionalnych skÅ‚adników – podróżnicy na ogół poszukujÄ… gotowych daÅ„, jakie za pomocÄ… doznaÅ„ kubków smakowych przedstawiÄ… tradycjÄ™ kulinarnÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy daÅ„ miÄ™snych mogÄ… pokusić siÄ™ o spróbowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej czy jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wÄ™dzony. Pasjonaci zup muszÄ… posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej sÅ‚ynie Kraków w Polsce oraz na caÅ‚ym Å›wiecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który można traktować jako zwykÅ‚y specjaÅ‚. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o ksztaÅ‚cie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go też specyficzne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki muszÄ… mieć Å›rednicÄ™ pomiÄ™dzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem bÄ…dź kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej kultowym, choć także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po swoistych pÄ™kniÄ™ciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy poszukujÄ… innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocÄ… których mogÄ… o dużo porzÄ…dniej poznać Kraków i jego okolice.