włoska kuchnia

Rozkoszny, kojarzÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellÄ™. Kultowy na caÅ‚ym globie ser pochodzi z poÅ‚udniowych rejonów WÅ‚och, a gruntownie z regionu Kampania. WÅ‚asnÄ… popularność zawdziÄ™cza nie jedynie to wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, lecz również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A wiÄ™c potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… gruntownie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jednak równolegle nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
EntuzjaÅ›ci wÅ‚oskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem nieczÄ™sto zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic bÄ…dź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesÅ‚ychanie charakterystyczne dla mozzarelli to też jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… serwatki. DziÄ™ki temu ser jest bez ustanku Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

mozzarella   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

ilgustoitaliano

SkÄ…d wiÄ™c wziąć kreatywny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać siÄ™ do przetestowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć siÄ™ z tym, że kreatywny wÅ‚oski ser bÄ™dzie niemaÅ‚o droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy sztampowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w gruncie rzeczy należaÅ‚oby dopÅ‚acić i weselić siÄ™ pysznym smakiem.